وقتی نیروی دریایی آمریکا ناوگان خود را با بمب هستهای نابود میکند!
مجله تصویری سلاح- در پایان جنگ جهانی دوم، نیروی دریایی آمریکا با یک پرسش مهم مواجه شد! این نیرو جنگ را با ناوگانی از 6,768 کشتی جنگی شامل 28 ناو هواپیمابر، 23 نبردناو، 232 زیردریایی، و 2,547 کشتی آبیخاکی به پایان رساند.
این نیرومندترین و قدرتمندترین ناوگان در تاریخ بشر بود اما این در شرایطی بود که بمب های هسته ای منفجر شده در هیروشیما و ناکازاکی معادله قدرت تخریب جدیدی را در رابطه با بمب های هوایی مطرح کردند؛ همین مساله می توانست در حمله هوایی به ناوگان دریایی حتی قدرتمندترین آنها مخاطرات جدی را مطرح کند.
این شرایط نیروی دریایی آمریکا را با این پرسش مواجه کرد که چنین بمبی چه تاثیری بر ناوگانی از کشتی های جنگی خواهد داشت؟ و آیا یک چنین بمب هایی می توانند ناوگان های جنگی را منسوخ کنند؟
برای پاسخ به این پرسش، دولت آمریکا در ماه های ژوئن و ژوییه 1945 دو آزمایش سلاح هسته ای را انجام داد که به نام “عملیات تقاطع” شناخته می شود.
برای این آزمایش، نیروی دریایی آمریکا ناوگانی از 90 کشتی جنگی را در بیکینی آتول واقع در جزایر مارشال در اقیانوس آرام جنوبی گرد هم آورد. این کشتی ها شامل نبردناو نوادا، ناوهای هواپیمابر ساراتوگا و ایندیپندنس، و مجموعه ای از رزم ناوها، ناوشکن ها، زیردریایی ها و کشتی های آبیخاکی می شدند.
همه این کشتی های جنگی از دوران جنگ جهانی به جا مانده و عمر برخی از آنها حتی کمتر از 5 سال بود. حتی کشتی جنگی ژاپنی ناگاتو و ناو آلمانی پرینز یوجین که به غنیمت گرفته شده بودند نیز به جزیره مارشال ارسال شدند.
در شب 30ام ژوئن 1945، نیروی دریایی یک بمب هسته ای را روی مجموعه ای از کشتی های جنگی فرو انداخت.
نتیجه آزمایش غرق پنج کشتی و تبدیل کشتی های دیگر به لاشه های سوخته و غوطهور در آب بود و در صورت حضور خدمه احتمالا بسیاری از آنها به واسطه میزان کشنده تشعشع مواد رادیواکتیو جان خود را از دست می دادند.
اکنون، حدود 76 سال بعد، اتم سنترال تصاویر حیرت انگیزی از آزمایش های عملیات تقاطع را منتشر کرده است.
در نخستین آزمایش عملیات تقاطع به نام آبل (Abel)، نیروی دریایی یک بمب هسته ای 23 کیلوتنی را روی ناوگانی از کشتی های جنگی فرو انداخت.
به گفته بنیاد میراث هسته ای آمریکا، انفجار بمب در هوا فقط پنج کشتی جنگی را غرق کرد، و بنابر گزارش های موجود، مقام های نیروی دریایی آمریکا چندان تحت تاثیر نتایج قرار نگرفتند.
در آزمایش دوم که به نام بیکر (Baker) شناخته می شود و چند هفته بعد انجام شد، انفجار هسته ای زیر آب انجام شد.
موج فشار زیرآبی عظیمی حاصل از این انفجار در همه جهات آزاد شد و کشتی های جنگی مانند یواساس آرکانزاس را همانند یک اردک پلاستیکی به اطراف پرتاب کرد. این کشتی با طول 562 فوت (171 متر) وزنی برابر با 27 هزار تن داشت.
در آزمایش بیکر، 10 کشتی جنگی غرق شدند و باقی ناوگان نیز به قبرستان هایی شناور تبدیل شدند. انفجار بمب بسیاری از کشتی های حاضر در آزمایش را با آب آلوده به رادیواکتیو شستشو داد که علاوه بر بقایای خطرناک، آثار محیطی آن نیز مورد توجه قرار نگرفته است.
عملیات تقاطع یکی از بدنامترین آزمایش های صورت گرفته توسط ارتش آمریکا محسوب می شود.
ترجمه: محمد مهدی حیدرپور
مطالب مجله تصویری سلاح را در این لینک دنبال کنید.