K2 بلک پانتر؛ تانک قدرتمند کره ای!
مجله تصویری سلاح- K2 بلک پانتر یک تانک نسل جدید است که توسط آژانس توسعه قابلیت های دفاعی کره جنوبی طراحی و از طریق شرکت تولید ماشین های ریلی و صنایع دفاعی هیوندای روتم وارد خط تولید خود شد. هدف از ساخت این تانک مدرن، جایگزینی با تانک های متوسط آمریکایی M48 پاتون باقی مانده بود که در خدمت ارتش کره جنوبی قرار داشتند. K2 بلک پانتر ترکیبی از یک سری امکانات ویژه را در اختیار داشت که منتج به برتری آن در برابر نمونه های دیگر می شد. از جمله مهم ترین آنها می توان به مواردی همچون سلاح اصلی 120 میلی متری، پوشش زرهی پیشرفته کامپوزیت و سیستم های محافظت فعال اشاره کرد. تولید انبوه این تانک در سال 2013 کلید خورد و اولین سری از آنها نیز در ماه ژوئن سال 2014 به خدمت نیروهای مسلح درآمدند. هزینه ساخت بیش از 8.5 میلیون دلار به ازای هر واحد، K2 را تبدیل به یکی از گران قیمت ترین تانک های اصلی میدان نبرد فعال در عرضه نظامی کرد.
تصویری از M48 پاتون
تصویری از K2 بلک پانتر
طراحی و توسعه
در سال 1995، از آژانس توسعه قابلیت های دفاعی کره جنوبی خواسته شد که با تکیه بر تکنولوژی های داخلی اقدام به طراحی و توسعه یک خودروی زره پوش جنگی مدرن کند. هرچند نمونه های مورد استفاده ارتش در مقایسه با تانک های فعال کره شمالی بسیار قابل تر بودند، اما قرار شد که به پروژه K2 بلک پانتر در قالب برنامه مدرن سازی ارتش کره جنوبی نگاه شود. همچنین تاکید بر استفاده از فناوری های بومی، باعث می شد که خودروی زرهی پیشنهادی بدون مشکلات مربوط به صدور مجوز وارد بازار صادرات شود.
نسخه های طراحی شده اولیه فاقد برجک نیازمند به اپراتور انسانی بودند. یعنی برای استفاده از برجک تانک، لزومی به حضور نیروی متخصص نبود. اما این طرح در نهایت به نفع برجک های اپراتور دار کنار گذاشته شد. نمونه نهایی در سال 2006، به دنبال 11 سال تلاش در امر تحقیقات و بودجه حدودی 230 میلیون دلار، آماده تولید شد. فاز ابتدایی تولید در تاریخ 2 مارس سال 2007 در شهر چانگوون کره جنوبی آغاز شد. همچنین قرار بود که K2 مجهز به یک واحد ذخیره سازی و تامین نیروی الکتریکی با طراحی داخلی شود. نتیجه این برنامه یک موتور دیزلی 12 سیلندر ساخت شرکت دوسان با قدرت 1500 اسب بخار بود که طی آزمایشات اولیه، تیم مهندسی را با نواقص تکنیکی متعددی مواجه ساخت و به همین علت استقرار عملیاتی تانک به مدت 2 سال دچار تاخیر شد. در ماه مارس سال 2011 مدیریت برنامه تملک دفاعی کره جنوبی (به اختصار DAPA) اعلام کرد که تولید انبوه K2 به دلیل مشکلات مرتبط با موتور و سیستم انتقال سرعت، طبق زمان مورد انتظار ارتش یعنی سال 2012 پیش نخواهد رفت.
اگر بخواهیم مقایسه ای میان K2 و دیگر تانک هایی که در وضعیت خدمت فعال ارتش کره جنوبی قرار دارند داشته باشیم، این نمونه نسبت به K1A1 مزایای مشخصی دارد: سرعت بارگذاری و هدف گیری بالاتر سلاح اصلی، طول لوله بلندتر، دقت شلیک بیشتر، قابلیت نفوذ بهتر به زره خودروهای نظامی دیگر، توانایی گذر از رودخانه ای با عمق 4 متری آب، عملکرد کنترل وضعیت که می تواند ارتفاع را تا 40 سانتی متر کاهش دهد و سیستم هشدار دهی لیزری.
سری اول شامل 15 دستگاه تانک K2 بلک پانتر، در ماه ژوئن سال 2014 خدمت نظامی خود را شروع کردند. پیش تر ذکر شد که موتورهای بومی معیوب و سیستم های انتقال سرعت نامناسب روند تولید را متوقف کرده بودند، اما با پایین آوردن سرعت اجرای الزامات مورد نظر امکان ورود K2 به سرویس نیز فراهم شد. گفتنی است تا زمانی که واحد ذخیره سازی و تامین نیروی الکتریکی به صورت داخلی تولید شود، تانک های K2 مجهز به نسخه آلمانی MTU-890 شدند. این تصمیم بستر را برای به کار گیری حدودا 100 دستگاه تانک تا سال 2017 مهیا ساخت. تانک های بعدی که بر اساس دومین قرارداد تولید ساخته شدند، از حضور موتور داخلی دوسانDST بهره می بردند. اما از آن جایی که همچنان مشکلات مربوط به تست های پایداری موتور و سیستم انتقال سرعت رفع نشده بود، DAPA در فوریه سال 2018 اعلام کرد که سری جدید از تانک های K2 به صورت هیبرید ارائه (ترکیبی از موتور توسعه یافته داخلی و سیستم انتقال سرعت آلمانیRENK ) و در سال 2019 آماده خدمت رسانی عملیاتی می شوند.
از نظر مقاومت زرهی، زره قدامی تانک در برابر گلوله های 120 میلی متری APFSDS شلیک شونده از سلاح L55 موثر است. دفاع موشکی نیز از طریق یک سیسنم ضد موشک مخصوص انجام می شود. علاوه بر این تانک K2 مجهز به قابلیت ایجاد اختلال در سیستم های راداری شده است که مزیتی بزرگ در نبردهای الکترونیک به شمار می رود. سیستم سرکوب خودکار آتش هم به گونه ای برنامه ریزی شده که به سرعت علیه آتش سوزی داخلی وارد عمل شود و آسیب جانی خدمه را به حداقل مقدار ممکن کاهش دهد.
مشخصات تانک K2 بلک پانتر
– نوع: تانک اصلی میدان نبرد
– محل تولید: کره جنوبی
– مدت زمان خدمت: از سال 2014 تاکنون
– طراحی شده به سال: 1995 تا 2008
– تولید کننده: شرکت تولید ماشین های ریلی و صنایع دفاعی هیوندای روتم
– هزینه تولید هر واحد: 8.5 میلیون دلار آمریکا در سال 2009
– تولید شده به سال: 2008 تاکنون
– تعداد ساخته شده: سری اول 100، سری دوم 106 (در حال تولید)، سری سوم 118 (برنامه ریزی شده)، 14 نمونه آزمایشی و در مجموع 338 دستگاه
– وزن: 55 تن
– طول کلی: 10.8 متر
– عرض: 3.6 متر
– ارتفاع: 2.4 متر
– خدمه: 3 نفر (فرمانده، راننده و توپچی)
– زره: کامپوزیت
– سلاح اصلی: راین متال Rh-120
– موتور: موتور دیزلی 12 سیلندر با قدرت 1500 اسب بخار
– نسبت نیرو به وزن: 27.2 اسب بخار به تن
– برد عملیاتی: 450 کیلومتر
– سرعت در جاده هموار: 70 کیلومتر بر ساعت
مطالب مجله تصویری سلاح را در این لینک دنبال کنید.